• Informacje na temat:

    afera mięsna

Artykuły na temat: afera mięsna
  • W jednej z największych firm mięsnych w Belgii fałszowane były etykiety informujące o terminie przydatności mięsa, z kolei w rzeźni zwierzęta przed ubojem przechodziły prawdziwe katusze.

  • Porażająca skala milczenia. Grozi nam załamanie cen

    Polscy producenci żywności obawiają się gigantycznych strat, jakie poniosą w związku z wykryciem nielegalnego uboju wołowiny w jednym z zakładów. Lista punktów, w którym klienci zostali narażeni na spożycie nieprzebadanego mięsa z Polski została podana do publicznej wiadomości wszędzie, tylko nie w Polsce.

  • KE ws. mięsa: od was zależy jak kontrolujecie produkty

    Trwa wojna handlowa z Czechami. KE sugerowała, że Republika Czeska nieprawidłowo wykorzystywała przepisy dotyczące kontroli przy imporcie żywności. Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski odgraża się, jeżeli polskie mięso będzie "szykanowane", to resort rolnictwa może zacząć przyglądać się dokładniej czeskim produktom, np.piwu podał TOK FM.

  • Sprawa nielegalnego uboju krów. Unijni inspektorzy będą pomagać

    Unijni inspektorzy, którzy zbadają w Polsce sprawę nielegalnego uboju chorych krów będą przebywać w Polsce od poniedziałku do piątku - powiedziała dziennikarce RMF w Brukseli rzeczniczka KE Anca Paduraru. Inspektorów będzie dwóch i ich zadaniem będzie pomóc polskim władzom w prowadzeniu dochodzeniu i dokonać oceny w terenie.

  • Niemczuk: KE przekazała Polsce zalecenia w sprawie przypadku nielegalnego uboju

    - Komisja Europejska przekazała Polsce zalecenia w związku ze stwierdzeniem przypadku nielegalnego uboju bydła; dotyczą one m.in. potrzeby zwiększenia kar za taki proceder - poinformował w poniedziałek w Brukseli Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk.

  • Według danych Bisnode Polska odsetek zakładów mięsnych będących w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej spadł z 80,4 proc. w początku 2014 roku do 45,1 proc. w styczniu 2015 roku. Problemem krajowej branży mięsnej są ograniczenia eksportowe wywołane m.in. przez ASF oraz rosyjskie embargo.

  • Badanie: Polacy nie przejęli się ostatnią aferą z mięsem

    Prawie połowa sprzedawców twierdzi, że od czasu ostatniej afery z mięsem nic się nie zmieniło w zachowaniu klientów. Ponad 30 proc. nie zauważa, by częściej pytano ich o jakość towaru. Jeśli już konsumenci się dopytują, to głównie interesuje ich drób. Dopiero na drugim miejscu jest wołowina, wokół której wybuchł skandal. Tak wykazało badanie przeprowadzone przez Hiper-Com Poland i Grupę Mobilną Qpony-Blix.

  • Fałszerstwo podane na talerzu. Rynek żywności rośnie wraz z szarą strefą

    Coraz więcej produktów spożywczych podszywa się pod znane marki, ma składniki inne niż na etykiecie albo jest produkowanych w nielegalnych fabrykach.

  • Skażone mięso z Niemiec trafiło do Polski

    Afera z fipronilem ma swój dalszy ciąg. Do zakładów mięsnych na Mazowszu trafiły prawie 3 tony mięsa z niemieckiej fermy.