• Informacje na temat:

    cena cukru 2011

Artykuły na temat: cena cukru 2011
  • To nie płace napędzają inflację

    ...o 5,35 proc., w styczniu 2011 roku już tylko o niecałe 5 proc. W grudniu 2009 roku płace zwiększyły się o prawie 6,6 proc. Jeśli spadkowa tendencja utrzyma się również w lutym, członkowie Rady stracą(...) na giełdach oraz coraz bardziej widocznym, choćby na przykładzie cukru, wzrostem cen artykułów spożywczych w sklepach, może to w najbliższych miesiącach wpływać ograniczająco na gospodarkę. Sprawdź...

  • Produkcja cukru w UE bez limitu - problem czy szansa?

    1 października przestały obowiązywać w UE limity produkcji cukru. Wpłynie to na zmiany na rynku, dla producentów i konsumentów.

  • Po spadkowym poniedziałku, wczoraj notowania indeksu CRB odrobiły część strat. We wtorek indeks ten wzrósł o 0,87% do poziomu 270,15 pkt. Wpływ na ten wzrost miały przede wszystkim zwyżki cen wielu towarów rolnych (zboża, kawa, cukier, itd.), a także metali.

  • Notowania cukru w bieżącym roku radzą sobie słabo. Jeszcze w pierwszych dniach stycznia kwotowania tego surowca w Stanach Zjednoczonych poruszały się powyżej poziomu 15 centów za funt, tym samym próbując wybić się z wielomiesięcznej konsolidacji.

  • Cukier drożeje w Polsce i w świecie

    Cukier drożeje na rynku krajowym i na giełdach zagranicznych. Powodem wzrostu cen jest przede wszystkim poprawa koniunktury na świecie. W lipcu br. kilogram paczkowanego cukru w naszym kraju kosztował średnio 2,8 zł/ kg tj. o 28 proc. więcej niż rok wcześniej.

  • Producenci cukru obawiają się chudych lat. Wyzwaniem będą limity UE

    Producenci cukru szykują się na chude lata. Wysoka podaż oraz ograniczenia w unijnym eksporcie spowodują ze ceny będą nadal spadać. Za nasze bogactwo zapłacimy niewiele ponad 1 zł za kilogram?

  • Polski cukier w polskie ręce. Po ile?

    Minister skarbu spotkał się w cukrowni Krasnystaw z grupą plantatorów buraków i pracowników cukrowni. Zapewnił ich o swojej determinacji w doprowadzeniu do końca prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej.

  • Prywatyzacja Krajowej Spółki Cukrowej budzi emocje

    Nadal trwają rozmowy pomiędzy Ministerstwem Skarbu Państwa a uprawnionymi w sprawie prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej- poinformowało MSP.

  • Nowy pomysł dla Krajowej Spółki Cukrowej

    Od kilku lat Skarb Państwa nie podejmuje decyzji w sprawie prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej. Zgonie z ustawą, powinna ona trafić do plantatorów i pracowników cukrowni. Teraz jest pomysł na włączenie KSC do holdingu spożywczego - zapowiedział PAP dyrektor KZPBC Kazimierz Kobza.

  • Odwrócenie tendencji spadkowej cen żywności

    Indeks cen żywności FAO zwiększył się w marcu do 151,0 pkt. wobec 149,5 pkt. w lutym (+1,0% m/m). Wzrost indeksu wynikał ze znaczącego zwiększenia cen cukru (+17,1% m/m) oraz oleju roślinnego (+6,3% m/m), które osiągnęły w marcu najwyższe poziomy odpowiednio od listopada i grudnia 2014 r.