• Informacje na temat:

    ceny mięsa wieprzowego

Artykuły na temat: ceny mięsa wieprzowego
  • Ceny produktów zwierzęcych - nerwowo na rynku mięsa

    W marcu w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły ceny skupu produktów zwierzęcych. W skali roku ceny skupu większości produktów rolnych były wyższe, z wyjątkiem cen żywca wieprzowego. Zdaniem ekspertów sytuacja na runku mięsa robi się bardzo nerwowa.

  • To koniec taniego mięsa? W najbliższym czasie możliwy wzrost cen

    Majówkowy grill może być ostatnią okazją na zakup taniego mięsa. W ostatnich tygodniach obserwowaliśmy dynamiczny wzrost cen skupu żywca wieprzowego i drobiowego. W połowie kwietnia cena skupu żywca wieprzowego w Polsce była o ponad 40 proc., a mięsa drobiowego o 4,2 proc. wyższa niż na koniec 2018 r. - wynika z analizy ekspertów Banku BNP Paribas.

  • Bezpieczeństwo żywności: Parlament Europejski chce oznaczania mięsa

    Parlament Europejski naciska na Komisję Europejską, by przygotowała prawo, które zobowiąże producentów wyrobów mięsnych i gotowych dań do informowania o kraju pochodzenia mięsa. Mięso wykorzystywane jako składnik wyrobów mięsnych i gotowych dań, powinno podlegać podobnym zasadom oznaczania kraju pochodzenia jak te, które stosuje się w przypadku świeżej wołowiny. Takie stanowisko zajął w tym

  • MRiRW: Polska powinna być samowystarczalna w produkcji wieprzowiny

    Resort rolnictwa przygotowuje program odbudowy pogłowia trzody chlewnej. Obecnie Polska jest dużym importerem prosiąt oraz mięsa wieprzowego, a powinna stać się samowystarczalna pod tym względem - powiedział w czwartek wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.

  • Krajowy eksport drobiu będzie wyhamowywał. Silna światowa konkurencja cenowa blokuje dalszy wzrost

    Polska to największy europejski producent drobiu, który połowę swojej produkcji przeznacza na eksport. Cztery na pięć kilogramów mięsa drobiowego, głównie filetów, trafia do krajów Unii Europejskiej. Rynek ten zdaniem ekspertów wydaje się jednak nasycony, natomiast w innych częściach świata bariery celne i konkurencja cenowa utrudniają eksport. Według dyrektora Krajowej Izby Producentów Drobiu

  • Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Polska jest kluczowym producentem mięsa w UE. W 2016 r. była największym producentem drobiu, 4. producentem wieprzowiny i 7. producentem wołowiny. Zdaniem analityków CAIB Polska wołowina zdobywa rynki mięsa koszernego i halal.

  • Tegoroczne święta będą tańsze. Tanieją mięso, owoce i warzywa

    Spadki cen notowane są czwarty miesiąc z rzędu - w październiku deflacja wyniosła 0,6 proc. Do tego wyniku przyczyniła się m.in. taniejąca żywność. To oznacza, że na przygotowanie świątecznego stołu powinniśmy w tym roku wydać mniej niż rok temu, bo tańsze są m.in. krajowe owoce, warzywa i mięso.

  • Ceny wieprzowiny w skupie i detalu są na szczycie. Kolejne miesiące przyniosą obniżki

    Ceny trzody chlewnej są najwyższe od 5 lat. Wzrost w ostatnich latach spowodował większą opłacalność hodowli świń, ale i wyższe koszty dla producentów mięsa i wędlin skupujących zwierzęta na ubój. Jednak zdaniem prezesa Gobarto obecnych poziomów nie da się długo utrzymać, a ceny mięsa w nadchodzących miesiącach będą spadać. Nie pozostanie to bez wpływu zarówno na sytuację branży, jak i na

  • W przyszłym roku nie unikniemy wzrostu cen żywności

    Ceny detaliczne żywności w Polsce w 2019 r. będą przeciętnie od 2 do 3,5 proc. wyższe niż rok wcześniej. Oznacza to, że skala zmian cen może być podobna do tej z 2018 r., kiedy to ceny żywności wzrosły średnio o ok. 2,7 proc. - tak wynika z prognoz Banku BGŻ BNP Paribas.

  • ARR prognozuje wyższe ceny mleka i plony zbóż

    Ceny mleka będą jeszcze rosły, a ceny masła pozostaną na wysokim poziomie - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego. Zbiory zbóż wyniosą 30 mln ton wobec 29,8 mln ton rok wcześniej - prognozują eksperci ARR. Zdaniem analityków, dalszy wzrost cen masła będzie hamowany barierą popytu.