• Informacje na temat:

    ceny zywnosci w niemczech 2014

Artykuły na temat: ceny zywnosci w niemczech 2014
  • Kiedy ceny żywności zaczną rosnąć?

    Zgodnie z danymi GUS, od maja 2014 r. mamy do czynienia z utrzymującą się deflacją żywności i napojów bezalkoholowych, tj. spadkiem cen tych produktów w ujęciu rocznym. Przedmiotem poniższej analizy jest odpowiedź na pytanie, jak długo będziemy mieli jeszcze do czynienia z ujemnym tempem wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych.

  • Przejściowy spadek światowych cen żywności

    Warzywa w sprzedaży hurtowej są o 1/3 tańsze niż przed rokiem - wynika z raportu specjalistów z rynku hurtowego Bronisze. Zdaniem ekspertów mamy obecnie sezonowy spadek cen żywności.

  • Drugi z rzędu spadek cen na aukcji GDT

    W zeszłym tygodniu odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 1 063 pkt. wobec 1 067 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 1 sierpnia br. (spadek o 0,4 proc.), co było wyraźnie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii.

  • ARR: Mniejsze zbiory w tym roku

    Susza spowodowała, że w Polsce znacznie mniejsze niż przed rokiem będą zapasy i zbiory zbóż. Zdaniem analityków, ich ceny mogą być wyższe, jednak ich dynamika będzie hamowana dużymi światowymi zasobami zbóż.

  • Słono płacimy za ekologię. Zobacz, dlaczego biożywność jest tak droga

    Producenci są jednomyślni: to pośrednicy podbijają ceny swoimi potężnymi marżami.

  • NBP publikuje ważny raport o inflacji

    Pomimo stopniowego wzrostu w kolejnych kwartałach, inflacja do końca horyzontu projekcji, czyli do 2016 roku, kształtować się będzie wyraźnie poniżej celu inflacyjnego NBP, do czego przyczyni się niska presja popytowa i kosztowa - wynika z opublikowanej w środę przez NBP listopadowej "Projekcji inflacji i PKB".

  • Producenci wieprzowiny cierpią na zakazie eksportu do Chin. By przetrwać, muszą poprawić wydajność

    Mimo wzrostu cen skupu żywca na początku marca poziom ten pozostaje niski. Embargo na wwóz polskiej żywności do Rosji oraz wieprzowiny do Chin powodują spadek jej eksportu, szczególnie silny wobec krajów spoza UE. Natomiast spożycie w Polsce pozostaje na stabilnym poziomie. Zwiększenie wydajności pomogłoby więc pomnożyć marże i zyski polskich producentów.

  • Polscy eksporterzy ponoszą straty na Zachodzie

    wskaźniku zaległości płatniczych wobec polskich eksporterów w 2014 roku są Czechy, Słowacja oraz Niemcy i Francja.

  • Polska żywność coraz bardziej doceniana

    W tym roku pod względem bezpieczeństwa żywnościowego Polska zajęła 27. pozycję na świecie, awansując o dwa miejsca, w Europie zaś osiągnęła 17. pozycję - wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla 113 krajów. Od 2014 r. w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego Polska utrzymuje trend wzrostowy.