• Informacje na temat:

    co warto hodować w polsce

Artykuły na temat: co warto hodować w polsce
  • Jak ograniczyć wydatki młodych rodziców?

    ..., żebyś na wszelki wypadek kupowała więcej. Podobnie postępuj z serami, zwłaszcza twarogowymi czy szybko psującymi się owocami. Niektóre rzeczy warto mrozić, np. możesz tak postąpić z nadwyżką(...) bawicie, ewentualnie lekka pluszowa maskotka, na której maluch będzie mógł skupić wzrok. Kiedy szkrab podrośnie, na pewno warto mu kupić piłkę oraz dobre klocki (np. Lego) – będą podstawą wielu...

  • W Polsce będą hodowane łososie atlantyckie

    W tym roku ruszyła pierwsza hodowla łososia atlantyckiego w Polsce. Zlokalizowano ją w okolicach Trzęsacza. Polska jest czołowym importerem i przetwórcą łososia. - Konsumowane w Polsce łososie hodowane są na fermach, w sadzach czyli klatach zanurzonych w wodach norweskich fiordów. Ale już wkrótce możemy jeść rodzime łososie, gdyż są zainteresowani uruchomieniem takiej produkcji w naszym kraju.

  • Modzelewski: Nie wierzę w patriotyzm gospodarczy zagranicznego biznesu podatkowego

    Od dwóch lat próbujemy, nie zawsze w sposób mądry lub skuteczny, usuwać patologie systemu podatkowego, które pieczołowicie hodowała "liberalna demokracja" III RP korzystając, również z okazji harmonizowania podatków w ramach UE - przekonuje prof. Witold Modzelewski. - Mają one swoich zwolenników a nawet ideologów - dodaje.

  • Polska krajem mlekiem płynącym

    Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich ogłosił wyniki za handel zagraniczny w roku 2014. W ubiegłym roku wyeksportowano o 15 proc. więcej produktów mleczarskich niż w 2013 r. a prawdopodobna wartość eksportu wyniosła ok. 1,8 mld euro. Aż o 70 proc. wzrósł eksport mleka w proszku, a o 25 proc. świeżego mleka, które wysyłano najczęściej do Białorusi.

  • Mały drapieżnik, futrzasty ssak ważący zaledwie ok. dwa kilogramy, może mieć duże znaczenie dla gospodarki - przekonują hodowcy norek, lisów i jenotów. I rzeczywiście, jeśli chodzi o produkcję skór futerkowych, a zwłaszcza z norek, Polska jest światową potęgą. Cała branża daje zatrudnienie dla około 50 tys. osób.

  • Choć wśród właścicieli food trucków można usłyszeć głosy, że polski rynek mobilnej gastronomii jest rozdrobniony i przesycony , to liczba imprez z udziałem samochodów serwujących coraz bardziej różnorodne potrawy i przekąski świadczy o niesłabnącym popycie na ten format gastronomii.

  • Stół wigilijny można urozmaicić

    Święta Bożego Narodzenia w Polsce obchodzone są bardzo tradycyjnie. Większość gospodyń domowych co roku przygotowuje sprawdzone i lubiane przez domowników potrawy. Karp przygotowywany na różne sposoby, barszcz czerwony, zupa grzybowa czy pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne potrawy pojawiające się w wigilijny wieczór na polskich stołach.

  • Zielone dachy, czyli jak założyć ogród na dachu?

    Zielone dachy stają się coraz bardziej popularne w Europie i na świecie. Moda na zakładanie ogrodów na dachu nie dotarła jeszcze do Polski. Takie rozwiązania są u nas rzadko spotykane, jednak z pewnością ta sytuacja za kilka lat ulegnie zmianie. Liczba mieszkańców wielkich miast nieustannie rośnie, dlatego to rozwiązanie będzie coraz częściej wykorzystywaną technologią, która w stresującym życiu w mieście przybliża człowieka do natury.

  • Jak zostać działkowcem?

    Weekend majowy mamy już za nami. Pogoda sprzyjała przebywaniu na świeżym powietrzu czy grillowaniu, a przed nami kolejne miesiące (miejmy nadzieję) słonecznych dni. Szczęśliwi Ci, co posiadają choć skrawek zieleni.