• Informacje na temat:

    cydr co to jest

Artykuły na temat: cydr co to jest
  • Cydr dyskryminowany

    Cydr dyskryminowany. Brakuje uregulowań dotyczących jego reklamy. A to właśnie w niej w dużej mierze środowisko sadownicze pokłada nadzieję na zagospodarowanie nadwyżki jabłek, powstałej w wyniku rosyjskiego embraga na polskie produkty.

  • Rynek cydru stawia na niefiltrowane produkty

    Producenci cydru szukają nowych sposobów, by przyciągnąć konsumentów, którzy zasmakowali w naturalnych, nieprzetworzonych i regionalnych produktach. W ostatnim roku rynek cydru nieco spowolnił, w dużej mierze przez strategię graczy regionalnych piw.

  • FOR: Regulacje prawne ograniczają opłacalność produkcji cydru w Polsce

    W 2014 r. w Polsce zebrano najwięcej jabłek w Europie - 3,2 mln ton. Ten świetny wynik nie przekłada się jednak na wielkość produkcji cydru (jabłecznika), napoju alkoholowego wytwarzanego z jabłek. Skala produkcji i konsumpcji cydru jest znacznie mniejsza niż w wielu krajach Europy Zachodniej czy w państwach bałtyckich - zwłaszcza w porównaniu do liczby ludności i zbiorów jabłek.

  • Producenci cydru walczą z ograniczeniami prawnymi i konkurencją

    Producenci cydru muszą mierzyć się z wieloma ograniczeniami. Narzekają, że brak możliwości reklamy czy niewielka możliwość modyfikacji składu nie pozwala im na budowanie przewagi konkurencyjnej na rynku alkoholi lekkich.

  • Chcemy zrezygnować z poboru akcyzy od małych i średnich producentów cydru - poinformował w środę wicepremier Mateusz Morawiecki. Jego zdaniem może to być dodatkowym impulsem dla rozwoju produkcji jabłek w Polsce.

  • Cydr i perry staną się ważnymi napojami alkoholowymi

    Sejmowe komisje zdrowia oraz kultury odesłały w czwartek poselski projekt ustawy zezwalającej na reklamę cydru i perry na takich samych zasadach jak piwa do Biura Analiz Sejmowych celem przeprowadzenia ekspertyzy dot. korzyści i strat z tytułu takiej reklamy.

  • Pijemy więcej wina i cydru

    Konsumpcja wina w Polsce rośnie, choć nadal pijemy znacznie mniej tego trunku niż inne kraje unijne. Statystyczny Polak wypija obecnie ok. 7 litrów wina rocznie.

  • Kenia będzie pić polski cydr

    Kenia będzie piła polski cydr. Ten alkoholowy napój z jabłek może trafić na tamtejszy rynek w najbliższym czasie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl i wnp.pl Marek Ziółkowski, ambasador RP w Nairobi, w Kenii. Cydr to napój o niskiej zwartości alkoholu.

  • Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 proc. akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapowiedź objęcia cydru zerową stawka akcyzy. Natomiast branża alkoholi wysokoprocentowych, od ponad dwudziestu lat działa w nierównym i najbardziej restrykcyjnym otoczeniu konkurencyjnym względem innych alkoholi. Mali

  • BIG InfoMonitor: Branża alkoholowa utopiona w długach

    Jak wynika z danych BIG InfoMonitor oraz Bisnode Polska, branża alkoholowa pod względem terminowych płatności wypada dwa razy gorzej niż ogół polskich firm. Najwięcej niesolidnych płatników, aż 30 proc., można znaleźć wśród producentów cydru i win owocowych.