• Informacje na temat:

    cydr co to jest

Artykuły na temat: cydr co to jest
  • Cydr dyskryminowany

    Cydr dyskryminowany. Brakuje uregulowań dotyczących jego reklamy. A to właśnie w niej w dużej mierze środowisko sadownicze pokłada nadzieję na zagospodarowanie nadwyżki jabłek, powstałej w wyniku rosyjskiego embraga na polskie produkty.

  • Rynek cydru stawia na niefiltrowane produkty

    Producenci cydru szukają nowych sposobów, by przyciągnąć konsumentów, którzy zasmakowali w naturalnych, nieprzetworzonych i regionalnych produktach. W ostatnim roku rynek cydru nieco spowolnił, w dużej mierze przez strategię graczy regionalnych piw.

  • FOR: Regulacje prawne ograniczają opłacalność produkcji cydru w Polsce

    W 2014 r. w Polsce zebrano najwięcej jabłek w Europie - 3,2 mln ton. Ten świetny wynik nie przekłada się jednak na wielkość produkcji cydru (jabłecznika), napoju alkoholowego wytwarzanego z jabłek. Skala produkcji i konsumpcji cydru jest znacznie mniejsza niż w wielu krajach Europy Zachodniej czy w państwach bałtyckich - zwłaszcza w porównaniu do liczby ludności i zbiorów jabłek.

  • Producenci cydru walczą z ograniczeniami prawnymi i konkurencją

    Producenci cydru muszą mierzyć się z wieloma ograniczeniami. Narzekają, że brak możliwości reklamy czy niewielka możliwość modyfikacji składu nie pozwala im na budowanie przewagi konkurencyjnej na rynku alkoholi lekkich.

  • Chcemy zrezygnować z poboru akcyzy od małych i średnich producentów cydru - poinformował w środę wicepremier Mateusz Morawiecki. Jego zdaniem może to być dodatkowym impulsem dla rozwoju produkcji jabłek w Polsce.

  • Cydr i perry staną się ważnymi napojami alkoholowymi

    Sejmowe komisje zdrowia oraz kultury odesłały w czwartek poselski projekt ustawy zezwalającej na reklamę cydru i perry na takich samych zasadach jak piwa do Biura Analiz Sejmowych celem przeprowadzenia ekspertyzy dot. korzyści i strat z tytułu takiej reklamy.

  • Pijemy więcej wina i cydru

    Konsumpcja wina w Polsce rośnie, choć nadal pijemy znacznie mniej tego trunku niż inne kraje unijne. Statystyczny Polak wypija obecnie ok. 7 litrów wina rocznie.

  • Kenia będzie pić polski cydr

    Kenia będzie piła polski cydr. Ten alkoholowy napój z jabłek może trafić na tamtejszy rynek w najbliższym czasie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl i wnp.pl Marek Ziółkowski, ambasador RP w Nairobi, w Kenii. Cydr to napój o niskiej zwartości alkoholu.

  • Co z tym cydrem?

    Mógłby to być nasz flagowy trunek, bo to Polska w końcu jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej (w tym roku może być to nawet 5 mln ton), a na świecie, po Chinach i USA, zajmujemy trzecie miejsce. Cydr - lekki, jabłkowy trunek, idealny wprost na lato, tak popularny od lat w Wielkiej Brytanii, z roku na rok zdobywa coraz więcej miłośników także w Polsce. Ale - jak mówią producenci

  • Ardanowski: Polska powinna być światowym liderem w produkcji cydru

    Polska powinna być światowym liderem w produkcji cydru - uważa minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Zapowiedział, że zaproponuje rządowi skup jabłek od sadowników, które byłyby rozdawane dzieciom w szkołach.