• Informacje na temat:

    nadprodukcji żywności

Artykuły na temat: nadprodukcji żywności
  • Planowanie kariery w niepewnych czasach

    .... – Lubiłam biologię, prowadziłam blog o zdrowej żywności. Oczami wyobraźni zobaczyłam siebie w nowoczesnym laboratorium – opowiada. Po przejrzeniu informatora wyższej uczelni na południu Polski mina...

  • Polscy producenci żywności z silną pozycją na zagranicznych rynkach. Potrafią się dostosować do lokalnych odbiorców

    Rynek produktów rolno-spożywczych jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki. Wartość eksportu w 2014 roku wyniosła ponad 20 miliardów euro, a dodatnie saldo handlowe osiągnęło wartość 6 miliardów euro. Na zagranicznych rynkach polscy producenci konkurują nie tylko ceną, lecz także jakością. To wyzwanie, bo gusta odbiorców w poszczególnych krajach mogą się znacząco od siebie różnić.

  • - Rok 2014 był wyjątkowo trudny dla rolników i przetwórców żywności. Sądząc po ilości negatywnych czynników, które wpłynęły na ten sektor, to możemy mówić wręcz o zapaści - uważa dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski.

  • Koniec z nieuczciwymi praktykami handlowymi

    W przyjętej ostatnio rezolucji Parlament wezwał Komisję Europejską do przygotowania projektu przepisów dotyczących nieuczciwych praktyk handlowych (NPH) w łańcuchu dostaw żywności, aby zapewnić należne dochody rolnikom a konsumentom szeroki wybór produktów.

  • Surowce: Rekordowy eksport naszego nabiału

    Z powodu drastycznie niskich cen mleka na światowych rynkach obecny rok jest słaby dla branży mleczarskiej. Zdaniem analityków szansą dla naszych producentów jest zwiększenie eksportu.

  • Dwutlenek węgla znany jest przede wszystkim jako główny sprawca globalnego ocieplenia. Jednak bez niego zagrożony byłby światowy rynek spożywczy. Niedobory CO2 na Starym Kontynencie doprowadziły do zmniejszenia dostaw napojów gazowanych i pożywienia, a nawet racjonowania wody. A u nas produkcja przewyższa potrzeby.

  • Chociaż grupa surowców rolnych kosztuje dziś najmniej od 27 lat, nie skorzystają na tym konsumenci żywności. Przede wszystkim dlatego, że pogłębiające się ostatnio spadki cen wynikają z rosnących obaw o wybuch prawdziwej wojny handlowej. A to generuje nieefektywne wykorzystanie zasobów i wcześniej czy później uderzy w gospodarstwa domowe - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.

  • Trudna sytuacja na rynkach rolno-spożywczych

    Na rynkach rolno-spożywczych nadal króluje podaż. Ceny nadal spadają a producenci po ubiegłorocznej zapaści odbudowywują sprzedaż. Najgorzej jest w przetwórstwie jabłek oraz na rynku mleka.

  • Supermarkety zyskują gigantyczne kwoty na cenie mleka

    Brytyjscy farmerzy protestują przeciw zbyt niskim, ich zdaniem, cenom skupu mleka. Brytyjski rząd poparł żądania producentów mleka, kierowane pod adresem wielkich sieci supermarketów. Farmerzy twierdzą, że wyznaczone przez nie ceny nie pokrywają nawet kosztów produkcji.

  • Rolnicy uważają zniesienie kwot mlecznych za koniec mleczarstwa w Polsce. Ich obawy są jednak nieuzasadnione

    Polscy rolnicy mogą skorzystać na zniesieniu kwot mlecznych. Eksperci podkreślają, że w porównaniu z innymi krajami unijnymi Polska ma mniej liczne stada, także mleczność krów jest niższa niż w Europie. Zniesienie kwot może wpłynąć na zwiększenie mocy produkcyjnej, która wciąż nie jest w pełni wykorzystywana.