• Informacje na temat:

    producenci cydru

Artykuły na temat: producenci cydru
  • Producenci cydru walczą z ograniczeniami prawnymi i konkurencją

    Producenci cydru muszą mierzyć się z wieloma ograniczeniami. Narzekają, że brak możliwości reklamy czy niewielka możliwość modyfikacji składu nie pozwala im na budowanie przewagi konkurencyjnej na rynku alkoholi lekkich.

  • Rynek cydru stawia na niefiltrowane produkty

    Producenci cydru szukają nowych sposobów, by przyciągnąć konsumentów, którzy zasmakowali w naturalnych, nieprzetworzonych i regionalnych produktach. W ostatnim roku rynek cydru nieco spowolnił, w dużej mierze przez strategię graczy regionalnych piw.

  • FOR: Regulacje prawne ograniczają opłacalność produkcji cydru w Polsce

    W 2014 r. w Polsce zebrano najwięcej jabłek w Europie - 3,2 mln ton. Ten świetny wynik nie przekłada się jednak na wielkość produkcji cydru (jabłecznika), napoju alkoholowego wytwarzanego z jabłek. Skala produkcji i konsumpcji cydru jest znacznie mniejsza niż w wielu krajach Europy Zachodniej czy w państwach bałtyckich - zwłaszcza w porównaniu do liczby ludności i zbiorów jabłek.

  • Co z tym cydrem?

    Mógłby to być nasz flagowy trunek, bo to Polska w końcu jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej (w tym roku może być to nawet 5 mln ton), a na świecie, po Chinach i USA, zajmujemy trzecie miejsce. Cydr - lekki, jabłkowy trunek, idealny wprost na lato, tak popularny od lat w Wielkiej Brytanii, z roku na rok zdobywa coraz więcej miłośników także w Polsce. Ale - jak mówią producenci

  • Chcemy zrezygnować z poboru akcyzy od małych i średnich producentów cydru - poinformował w środę wicepremier Mateusz Morawiecki. Jego zdaniem może to być dodatkowym impulsem dla rozwoju produkcji jabłek w Polsce.

  • Pijemy więcej wina i cydru

    Konsumpcja wina w Polsce rośnie, choć nadal pijemy znacznie mniej tego trunku niż inne kraje unijne. Statystyczny Polak wypija obecnie ok. 7 litrów wina rocznie.

  • Producenci win owocowych skarżą się na wytyczne fiskusa

    Producenci win owocowych skarżą się na niesprawiedliwe wytyczne Ministerstwa Finansów i ostrzegają, że czterokrotny wzrost akcyzy na ich wyroby może doprowadzić do spadku konkurencyjności polskich win owocowych, a przemysł winiarski narazić na milionowe straty.

  • Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 proc. akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapowiedź objęcia cydru(...) producenci wyrobów spirytusowych wciąż nie mogą liczyć na preferencyjne traktowanie, w tym obniżone stawki akcyzowe.

  • BIG InfoMonitor: Branża alkoholowa utopiona w długach

    Jak wynika z danych BIG InfoMonitor oraz Bisnode Polska, branża alkoholowa pod względem terminowych płatności wypada dwa razy gorzej niż ogół polskich firm. Najwięcej niesolidnych płatników, aż 30 proc., można znaleźć wśród producentów cydru i win owocowych.

  • KE chce aktualizacji przepisów w sprawie akcyzy od alkoholu

    Komisja Europejska przedstawiła w piątek propozycję zmiany przepisów dotyczących akcyzy od alkoholu w UE. Drobni producenci i producenci alkoholi rzemieślniczych będą mieli dostęp do nowego, ogólnounijnego systemu certyfikacji i niższych stawek celnych w całej Unii.