• Informacje na temat:

    producenci cydru

Artykuły na temat: producenci cydru
  • Producenci cydru walczą z ograniczeniami prawnymi i konkurencją

    Producenci cydru muszą mierzyć się z wieloma ograniczeniami. Narzekają, że brak możliwości reklamy czy niewielka możliwość modyfikacji składu nie pozwala im na budowanie przewagi konkurencyjnej na rynku alkoholi lekkich.

  • Rynek cydru stawia na niefiltrowane produkty

    Producenci cydru szukają nowych sposobów, by przyciągnąć konsumentów, którzy zasmakowali w naturalnych, nieprzetworzonych i regionalnych produktach. W ostatnim roku rynek cydru nieco spowolnił, w dużej mierze przez strategię graczy regionalnych piw.

  • FOR: Regulacje prawne ograniczają opłacalność produkcji cydru w Polsce

    W 2014 r. w Polsce zebrano najwięcej jabłek w Europie - 3,2 mln ton. Ten świetny wynik nie przekłada się jednak na wielkość produkcji cydru (jabłecznika), napoju alkoholowego wytwarzanego z jabłek. Skala produkcji i konsumpcji cydru jest znacznie mniejsza niż w wielu krajach Europy Zachodniej czy w państwach bałtyckich - zwłaszcza w porównaniu do liczby ludności i zbiorów jabłek.

  • Chcemy zrezygnować z poboru akcyzy od małych i średnich producentów cydru - poinformował w środę wicepremier Mateusz Morawiecki. Jego zdaniem może to być dodatkowym impulsem dla rozwoju produkcji jabłek w Polsce.

  • Pijemy więcej wina i cydru

    Konsumpcja wina w Polsce rośnie, choć nadal pijemy znacznie mniej tego trunku niż inne kraje unijne. Statystyczny Polak wypija obecnie ok. 7 litrów wina rocznie.

  • Producenci win owocowych skarżą się na wytyczne fiskusa

    Producenci win owocowych skarżą się na niesprawiedliwe wytyczne Ministerstwa Finansów i ostrzegają, że czterokrotny wzrost akcyzy na ich wyroby może doprowadzić do spadku konkurencyjności polskich win owocowych, a przemysł winiarski narazić na milionowe straty.

  • Ministerstwo Finansów złożyło projekt rozporządzenia obniżającego o 50 proc. akcyzy na piwa, dla browarów produkujących do 20 mln litrów tego trunku rocznie. Wcześniej padła zapowiedź objęcia cydru(...) producenci wyrobów spirytusowych wciąż nie mogą liczyć na preferencyjne traktowanie, w tym obniżone stawki akcyzowe.

  • Globalne ocieplenie rujnuje winiarzy na południu Europy. Czy Polska na tym skorzysta?

    Ocieplenie klimatu i katastrofy naturalne na południu Europy uderzają w tamtejszych producentów wina. Czy w tej sytuacji produkcja tego trunku może przenieść się bardziej na północ kontynentu, w tym także do Polski? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna.

  • W pierwszym kwartale 2015 roku Grupa Żywiec SA, producent m.in. Żywca, Warki, Heinekena czy Tatry, odnotowała wzrost sprzedaży. Przychody netto Grupy Żywiec SA ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów osiągnęły poziom 615 620 tysięcy złotych, podczas gdy w takim samym okresie 2014 roku wyniosły 638 830 tys. złotych. Strata z działalności operacyjnej wyniosła 2302 tys. złotych. W pierwszym kwartale 2015 roku spółka poniosła stratę netto w wysokości 7106 tys. złotych, podczas gdy w takim...

  • W trzecim kwartale 2015r. Grupa Żywiec S.A., producent między innymi Żywca, Warki, Heinekena i Tatry, zwiększyła sprzedaż i udziały rynkowe. Skonsolidowane przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów osiągnęły 949 882 tys. złotych, podczas gdy w takim samy okresie poprzedniego roku wyniosły 894 050 tys. złotych. Skonsolidowany zysk z działalności operacyjnej wyniósł 181 364 tys. złotych.