• Informacje na temat:

    rynek mięsa w polsce

Artykuły na temat: rynek mięsa w polsce
  • ​Pracujący biedni: Harują, ale zarabiają grosze. Jest ich w Polsce coraz więcej

    Na stanie się biednym pracującym narażeni są dziś wszyscy. Seniorzy (45+) z przyczyn oczywistych. Młodzi - zarówno ci po studiach, jak i w trakcie edukacji - też jak najbardziej. Bo to, co dziś oferuje im rynek pracy, to najczęściej śmieciowe posady w usługach, zwykle gastronomii i call centers.

  • Produkcja mięsa drobiowego w Polsce rośnie najszybciej w Europie. Jego ceny będą spadać

    Na początku roku produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 11,5 proc. W całej Unii Europejskiej dynamika wyniosła 1,6 proc. Polska jest nie tylko liderem w produkcji, lecz także w eksporcie drobiu mimo ognisk ptasiej grypy. I choć perspektywy dla branży są optymistyczne, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz ocenia, że możliwe jest obniżenie tempa wzrostu w kolejnych miesiącach.

  • Krwawa robota masarza w Niemczech

    Zawód rzeźnika zawsze cieszył się społecznym poważaniem i wiązany był z wysokimi dochodami. W polskich rzeźniach za pracę "na nożu" można zarobić nawet powyżej 3 tys. zł. Od kiedy europejski rynek pracy został otwarty dla Polaków, zarobki rzeźnika na Zachodzie obrosły legendą. Jedni mówią, że można zarobić krocie, inni, że zależy, gdzie się trafi, a jeszcze inni rzucają mięsem w pracodawców.

  • Izrael - wielki rynek mięsa znowu otwarty

    Polska może sprzedawać wołowinę do Izraela. Będziemy wracać na ten bardzo atrakcyjny cenowo rynek poinformowało ministerstwo rolnictwa.

  • Paribas: Polski wzrost spowolni do 2,7 procent

    .... proc. - Zasoby siły roboczej w Europie kurczą się, państwa będą o nią konkurować, choćby po to, żeby móc utrzymać obecny model zabezpieczenia społecznego. Niemcy otworzą swój rynek pracy od maja 2011

  • Branża drobiarska: Konsumentów czeka szok. Jesienią mięso z kurczaków i indyków poważnie zdrożeje

    Branża ostrzega, że jesienią oraz zimą mięso z kurczaków i indyków może wyraźnie zdrożeć, m.in. z powodu trwającej suszy i rosnących kosztów zakupu paszy.

  • Nadchodzi fala zwolnień. Powodem rosyjskie embargo

    ...(UPEMI). Eksport mięsa na rynek unii celnej Rosji, Białorusi i Kazachstanu stanowi równowartość około 220 mln euro, czyli 9 proc. całkowitego eksportu tych produktów - wskazuje Różański(...) mocno ograniczona. - Dzisiaj mamy najniższe od 30 lat pogłowie trzody chlewnej w Polsce. Mamy ograniczone zdolności eksportu mięsa wieprzowego praktycznie na wszystkie rynki świata, poza...

  • Agencja weterynaryjna w Singapurze zadecydowała o zniesieniu embarga na polską wieprzowinę. Polska branża mięsna liczy na to, że kolejne azjatyckie kraje pójdą w ślad za Singapurem. Minister rolnictwa zapewnia, że trwają intensywne uzgodnienia z Chinami i Japonią. Straty branży wynikające z trwającego od lutego 2014 roku zakazu eksportu wieprzowiny do krajów azjatyckich liczone są co najmniej w setkach milionów złotych.

  • Bez uboju rytualnego ludzie stracą pracę

    ...- Kilka tysięcy osób straci pracę w wyniku utrzymania zakazu tzw. uboju rytualnego. Hodowla bydła rozwija się w Polsce dzięki eksportowi wołowiny, a najbardziej pożądane jest mięso pochodzące z takiego uboju - tłumaczył prezes "Polskiego Mięsa" Witold Choiński.

  • Chiny: Celnicy zatrzymali szmuglowaną żywność, w tym polską wołowinę

    Celnicy i straż graniczna w chińskiej prowincji Guangdong zatrzymali w pierwszym tygodniu października br. dwa statki, na których próbowano przeszmuglować ponad 1,6 tys. ton mrożonej żywności, m.in. polską wołowinę - poinformował w czwartek PAP urząd celny.