• Informacje na temat:

    spozycie wina w polsce

Artykuły na temat: spozycie wina w polsce
  • Pijemy w pracy

    ...rocznie. W Polsce nie obliczono dotychczas kosztów ekonomicznych nadużywania alkoholu. Posługując się jednak wskaźnikiem wyliczonym przez Światową Organizację Zdrowia, na poziomie 3 proc. PKB, orientacyjne straty z powodu nadmiernego picia wyniosły w Polsce w 2006 r. przeszło 30 mld zł. Jednym z przykładów negatywnego wpływu alkoholu na bezpieczeństwo pracy jest wypadek przy pracy, do którego...

  • Portugalskie wino zdobywa Polskę

    W ciągu dekady sprzedaż wina w Polsce wzrosła o 56 procent. Polacy z roku na rok piją coraz więcej tego trunku. W 2014 roku z Portugalii sprowadzono blisko 7,5 mln litrów, podczas gdy 10 lat wcześniej było to mniej niż 170 tys. litrów. Trunki z Portugalii chce wypromować w Polsce Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza razem z ViniPortugal - Profesjonalnym Zrzeszeniem Portugalskiego Przemysłu

  • Pijemy więcej wina i cydru

    Konsumpcja wina w Polsce rośnie, choć nadal pijemy znacznie mniej tego trunku niż inne kraje unijne. Statystyczny Polak wypija obecnie ok. 7 litrów wina rocznie.

  • Systematycznie rośnie sprzedaż wina. Choć z 7 litrami spożycia na osobę Polska jest daleko za światową czołówką, to powoli goni winiarskie potęgi. Dużą rolę w popularyzacji tego trunku odgrywają dyskonty, jednak coraz więcej Polaków szuka win wytrawnych lepszej jakości. Coraz większą popularnością cieszą się wina mołdawskie. Do Polski trafia nawet co czwarta butelka wina wyprodukowana w Mołdawii.

  • Rząd dąży do zmniejszenia spożycia alkoholu. Rozważa nowe regulacje i chce promować odpowiedzialną konsumpcję

    Rząd pracuje nad przepisami, które mają ograniczać reklamy alkoholu. Według wstępnych deklaracji, zmienić mogą się przepisy dotyczące napojów niskoprocentowych i regulacje dotyczące punktów sprzedaży. W Polsce - według danych PARPA - konsumpcja czystego alkoholu etylowego wynosi ok. 9,4 litrów rocznie na mieszkańca, co stawia nas poniżej średniej europejskiej.

  • GUS: Dane o spożyciu wybranych artykułów konsumpcyjnych na jednego mieszkańca

    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, Polacy palą mniej papierosów, spożywają zaś więcej mleka i jego przetworów. Rodacy piją też zdecydowanie więcej piwa.

  • Beaujolais Nouveau zdobywa młodych

    Trzeci czwartek listopada to tradycyjnie dzień, w którym odkorkowuje się pierwsze butelki Beaujolais Nouveau. Młode, ok. 6-tygodniowe wino nie zachwyca ani smakiem, ani aromatem, ale każdego roku sprzedaje się go na całym świecie ok. 40 mln butelek.

  • Zmieniają się preferencje Polaków w konsumpcji alkoholi. Import whisky rośnie o 30 proc.

    Polacy coraz chętniej sięgają po bardziej wyszukane alkohole. Po trzech kwartałach ubiegłego roku o jedną trzecią wzrósł import ekskluzywnej odmiany whisky single malt. W ujęciu wartościowym dynamika była jeszcze wyraźniejsza i wyniosła 38 proc. Odmiana blended malt notuje nawet trzycyfrowe wzrosty. Rynek ten wart jest blisko 2 mld zł w cenach detalicznych, a do 2021 roku wartość ta może się podwoić.

  • - Polska jest trzecim co do wielkości producentem piwa, przynosząc budżetowi dochody na poziomie 3,6 mld zł rocznie. Większość surowców potrzebnych do wytworzenia piwa pochodzi z rodzimych plantacji - zaznaczył wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.

  • Śledź nadal daniem głównym

    Polacy nadal lubią śledzie, jednak jedzą ich coraz mniej. W całym 2013 r. po raz pierwszy zjedliśmy ich w ciągu roku mniej niż 2 kg na osobę. Analitycy wskazują na zmianę spożycia alkoholu, która zaszkodziła popularnemu śledziowi.