• Informacje na temat:

    żywnosc modyfikowana genetycznie

Artykuły na temat: żywnosc modyfikowana genetycznie
  • TTIP i CETA mogą zniszczyć polskie rolnictwo

    Żywność zmodyfikowana genetycznie i ta, do której produkcji wykorzystano pestycydy, hormony wzrostu czy antybiotyki, na polskim rynku - taki może być rezultat podpisania przez Unię Europejską negocjowanych obecnie umów handlowych ze Stanami Zjednoczonymi oraz Kanadą. I choć porozumienia te zakładają liberalizację zasad wymiany handlowej, to polski rolnik czy przedsiębiorca nie będą mieli szans

  • Naukowcy wyhodowali sztuczne mięso - trwają prace nad innymi zamiennikami

    Rewolucja technologiczna dotarła także do produkcji żywności. Firmy chcą zastąpić surowce z tradycyjnych gospodarstw rolno-hodowlanych wyrobami wytworzonymi dzięki zdobyczom nauki. Obok mięsa produkowanego w laboratorium, pojawiają się nowe rozwiązania, np. laboratoryjnie wytwarzane wino czy czekolada. Sztucznie produkowana żywność może w przyszłości rozwiązać problem głodu. Już w 2050 roku potrzeba będzie nawet dwukrotnie więcej żywności, by zaspokoić potrzeby 10 mld ludzi.

  • Chcemy wiedzieć wszystko o GMO

    Resort rolnictwa po raz kolejny zamierza przedłużyć termin wejścia w życie zakazu karmienia zwierząt paszami GMO do końca 2024 r. ale jednocześnie przygotowywany jest program, który pozwoli na częściowe zastąpienie importowanej soi krajowymi roślinami białkowymi. m.in. rośliny bobowate, śruta rzepakowa, soja non GMO, która może być uprawiana w Polsce czy białko owadzie.

  • Uważaj na puste informacje na produktach spożywczych

    "Domowy", "tradycyjny", "naturalny" - to wyrazy, które coraz częściej pojawiają się na opakowaniach produktów żywnościowych. Niestety zazwyczaj nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością. Podczas robienia zakupów - nie tylko tych na Wielkanoc - zwracaj uwagę na etykiety!

  • PE: Zielone światło dla nowej żywności

    W tym tygodniu we środę, Parlament Europejski poparł wprowadzenie na rynek tak zwanej nowej żywności z zastrzeżeniem, że musi być ona bezpieczna dla zdrowia. Projekt przepisów zawiera definicję nowej żywności i upraszcza procedury jej autoryzacji.

  • W ministerstwie rolnictwa rozpoczęte zostały prace legislacyjne nad utworzeniem w Polsce systemu znakowania produktów wolnych od organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) lub wyprodukowanych bez ich wykorzystania - poinformował we wtorek resort.

  • GMO - ruszyła ogólnopolska akcja "razem dla dobrej żywności"

    Kampania ma promować zdrową żywność i zachęcać do kupowania produktów od polskich rolników. Organizatorem akcji jest Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi, w projekt włączyły się także organizacje ekologiczne, rolnicy oraz grupy konsumenckie.

  • Walka z koncernami o oznakowanie żywności GMO

    Kongres USA, wspierany przez lobby przemysłu spożywczego, chce wprowadzić zakaz obowiązkowego etykietowania żywności modyfikowanej genetycznie (GMO) na terenie całego kraju. Może to dodatkowo skomplikować negocjacje ws. umowy o wolnym handlu między UE a USA.

  • Rynek żywności ekologicznej ma swoje "5 minut"

    Rynek żywności ekologicznej w naszym kraju znalazł się w punkcie, o którym jego przedstawiciele marzyli od lat. Jego wartość wrosła trzykrotnie w ciągu ostatnich siedmiu lat, do ponad 800 mln zł, i cały czas rośnie wraz ze zwiększającą się świadomością konsumentów.

  • Rośnie rynek żywności ekologicznej

    Od 10 do nawet 30 procent w skali roku rośnie rynek żywności ekologicznej. W Polsce jest obecnie niemal 25 tysięcy producentów towarów o najwyższych standardach jakości. Ich ceny są wyższe, ale regularnie sięga po nie coraz więcej Polaków.