• Informacje na temat:

    żywność nieprzetworzona

Artykuły na temat: żywność nieprzetworzona
  • Rolnicy łatwiej sprzedadzą wytwarzaną przez siebie żywność. Umożliwiają to przepisy, które weszły w życie 1 stycznia 2017 roku....

  • Ambasada Izraela: Polski rynek jest bardziej otwarty na świeże produkty niż na żywność przetworzoną

    Z danych Departamentu Handlowego Ambasady Izraela w Warszawie wynika, że polski rynek jest bardziej otwarty na świeże owoce (np. cytrusy, awokado), warzywa (np. marchewki, pomidorki cherry), rośliny i zioła, niż na żywność przetworzoną.

  • Rynek żywności ekologicznej ma swoje "5 minut"

    Rynek żywności ekologicznej w naszym kraju znalazł się w punkcie, o którym jego przedstawiciele marzyli od lat. Jego wartość wrosła trzykrotnie w ciągu ostatnich siedmiu lat, do ponad 800 mln zł, i cały czas rośnie wraz ze zwiększającą się świadomością konsumentów.

  • Chwyty marketingowe producentów żywności coraz częściej wprowadzają konsumentów w błąd. Zacznij czytać etykiety

    Czy Polacy są świadomymi konsumentami? Niestety nie wszyscy. W dużym stopniu dotyczy to kupowania produktów spożywczych. Wielu z nas kieruje się wyłącznie ceną i wybiera żywność najtańszą. Z drugiej strony często łapiemy się na różne chwyty marketingowe i potrafimy za produkt przepłacić, mimo że na rynku są dostępne odpowiedniki tańsze oraz lepsze jakościowo. O czym zatem pamiętać podczas

  • Kukiz'15: Umożliwić rolnikom sprzedaż wytwarzanej przez nich żywności

    Trzeba umożliwić rolnikom sprzedaż żywności wytwarzanej przez nich, gdyż jest ona znacznie zdrowsza niż wytwarzana przemysłowo - przekonywał w poniedziałek poseł Jarosław Sachajko (Kukiz'15). Jego klub złożył projekt ustawy w tej sprawie, który czeka na rozpatrzenie.

  • Jak nie naciąć się na ekożywność?

    Z naturalnych źródeł, ekologicznie czystych rejonów, nietkniętych puszczy - jak informuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów żadne z tych wyrażeń nie gwarantuje, że sprzedawany produkt jest ekologiczny. Aby taki był, musi posiadać specjalne oznakowanie i certyfikaty unijne. Tymczasem ostatnie badania pokazują, że niewielu Polaków zwraca na nie uwagę.

  • Polskie produkty biorące udział w audytach żywności organizowanych w ramach programu "Doceń polskie" są odzwierciedleniem obecnej sytuacji branży oraz stylu życia konsumentów.

  • Bezpieczeństwo żywności: Parlament Europejski chce oznaczania mięsa

    Parlament Europejski naciska na Komisję Europejską, by przygotowała prawo, które zobowiąże producentów wyrobów mięsnych i gotowych dań do informowania o kraju pochodzenia mięsa. Mięso wykorzystywane jako składnik wyrobów mięsnych i gotowych dań, powinno podlegać podobnym zasadom oznaczania kraju pochodzenia jak te, które stosuje się w przypadku świeżej wołowiny. Takie stanowisko zajął w tym tygodniu Parlament.

  • Uważaj na puste informacje na produktach spożywczych

    "Domowy", "tradycyjny", "naturalny" - to wyrazy, które coraz częściej pojawiają się na opakowaniach produktów żywnościowych. Niestety zazwyczaj nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością. Podczas robienia zakupów - nie tylko tych na Wielkanoc - zwracaj uwagę na etykiety!

  • Weterynarze z Chin kontrolują kolejne polskie zakłady produkcji drobiu

    W zeszłym tygodniu miała miejsce kontrola inspektorów z Chińskiej Republiki Ludowej, którą to wizytę koordynowała Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza. W trakcie misji przedstawiciele chińskich służb weterynaryjnych odwiedzili gospodarstwo utrzymujące kury hodowlane oraz dwa zakłady wylęgu drobiu.